måndag 9 juni 2014

Den svåra lydnaden

Therése lovar leva i fattigdom och kyskhet” får vi veta av tidningen Dagen och på Linköpings stifts hemsida. Gott så, men var har det tredje och svåraste löftet tagit vägen – det om att leva i lydnad för sina överordnade i en kommunitet, som tydligen ännu inte finns? I varje fall verkar Therése inte vara hågad att anknyta till någon av de svenskkyrkliga kommuniteter som redan finns, vilket är oroande reda det.

Det här med lydnaden måste vara ett problem för en protestantisk själ, vars existens i så hög grad bygger på att protestera mot det som redan är givet. Vem skall man lyda när man inte längre vill lyda påven? Luther? Zwingli? Calvin? Wallenström? Levi Pethrus? Eller kanske biskop Modéus i Linköping? Jesus, är det traditionella protestantiska svaret, samtidigt som man mycket väl vet att det finns många olika tolkningar av Jesus och ännu fler av vad kyrkan är.

Den katolskt troende har en stor förmån. Vid sin upptagning i katolska kyrkan får hon instämma i följande lydnadsbekännelse: ”Allt, som den heliga katolska kyrkan tror, lär och förkunnar vara uppenbarat av Gud, det tror och bekänner jag.”  Den katolskt troende behöver inte luta sig mot någon enskild uttolkare av Bibeln eller Jesusgestalten utan får luta sig mot en tvåtusenårig tolkning i en kyrka åt vilken Jesus givit löftet om att dödsrikets portar aldrig skall få makt över den (Matt. 16:18). Man behöver bara byta ut orden ”katolska kyrkan” mot ”svenska kyrkan” i ovanstående bekännelse för att inse hur orimlig den blir: ”Allt vad svenska kyrkan tror, lär och förkunnar vara uppenbarat av Gud, det tror och bekänner jag”. Gör jag? Är det konstigt om Therése tvekar om lydnaden?

2 kommentarer:

  1. Du skriver att det är oroande att Terése Olsson inte vill anknyta till de redan existerande klostergemenskaperna inom Svenska kyrkan. Min fråga är då: Hur skulle en prästvigd kvinna kunna tillhöra en kommunitet som inte accepterar henne som präst? Ingen av de existerande svenskkyrkliga kommuniteter delar ju Svenska kyrkans ämbetssyn.

    SvaraRadera
  2. Om lydnaden handlar om vilken tro en svenskkyrklig nunna skall bekänna, så föreslår jag att hon håller sig till den nicaenska trosbekännelsen och Svenska kyrkans övriga bekännelseskrifter. För den praktiska lydnaden är det väl naturligt att hon, om hon inte ingår i en kommunitet, är direkt underordnad sin biskop.

    SvaraRadera