torsdag 26 april 2012

Vigselvägrande präster

I tidningen Dagen finns i dag infört en artikel om Svenska kyrkans försök att komma till rätta med vigselvägrande präster. Mattias Fjellander, präst i Gnosjö, har skickat in ett spontant remissvar, där han försöker analysera Svenska kyrkans ovilja att avstå från vigselrätten. Om detta kan man läsa här. Vad som inte framgår, men som bör sägas, är att denna vigselvägran naturligtvis bottnar i den nya syn på äktenskapet som staten har drivit igenom och som Svenska kyrkan har slukat med hull och hår, nämligen att ett äktenskap skulle kunna bestå av man + man eller av kvinna + kvinna. Samma konflikt uppstod när staten tvingade Svenska kyrkan att införa kvinnliga präster. Svenska kyrkan har aldrig kunnat hantera sådana konflikter utan tvångsmedel eftersom kyrkan efter reformationen alltid fungerat som ett statens lydiga redskap, vare sig det gällt att införa potatisodling eller värna om relgionens enhet.

2 kommentarer:

  1. Leif W. Östborg10 maj 2012 kl. 16:18

    Det är nog inte bara synen på kontrahenterna i ett äktenskap som är förändrat. Hela synen på vad äktenskapet är och vad det är som välsignas i vigseln är förändrat. Äktenskapet som förbund (med uppgiften att vara en ikon av Guds relation och kärlek i Treenigheten) som är oupplösligt har ersatts av att vigseln fokuseras på kärlekskänslan och är en välsignelse över de tvås kärlek. Kyrkan har fram till dessa dagar välsignat förbundet och äktenskapet, men inte specifikt parternas (givetvis förutsatta) känslor. Argumentationen har därför nu blivit att den enas kärlek kan väl inte vara sämre än den andres, skulle Gud låta bli att välsigna någons kärlek, osv..
    Äktenskapet är alltså inte längre ett förbund grundat på mannens och kvinnans löften inför Gud och människorna utan ett uttryck för juridikens bekräftelse av parternas känslor (som också kan ta sig uttryck i egenformulerade löften i vigselakten).
    Kort sagt: 1700-talets romantik har slagit igenom i vårt samhälles äktenskapssyn och tydligen också i Svenska Kyrkans. Därmed är all teologi och äktenskapets plats i Guds vilja bortspolad.
    Eller??

    SvaraRadera
  2. Må vi hoppas på att jorden även nu kan hjälpa se Upp 12:16 (och då ytterst givetvis Gud) den arma kvinnan (svenska kyrkan) och svälja den sekularistiska och gnostiska floden som sedan länge har sköljt över oss när nu draken rasar mot oss.
    Thomas Andersson

    SvaraRadera