måndag 26 november 2012

Arabisk vår – på väg mot vinter?


Den aktuella utvecklingen i Egypten ger onekligen anledning till farhågor. Vart är den s.k. arabiska våren på väg? (Se t.ex. tidningen Dagen.) En viktig aspekt på detta tas upp i en nyutkommen bok av William Kilpatrick, Christianity, Islam and Atheism: The struggle for the Soul of WestInledningen till boken finns tillgänglig på nätet.

Professor Kilpatrick hävdar där att den rådande kulturoptimistiska synen på alla religioners lika värde, som västvärlden i stort gjort till sin egendom,  blundar för den överlägsenhetsattityd gentemot andra religioner och inte minst kristendomen, som ligger inbyggd i Islam. Det är en överlägsenhetsattityd som inte väjer för att använda våld i dess yttersta konsekvens gentemot muslimer som konverterar till kristendomen eller på annat sätt avviker från muslimska lagar. Den är grunden för det s.k. hedersvåldet och den ligger bakom kravet på att införa sharialagstiftning.

Inför dessa företeelser blundar inte bara media utan också västvärlden i stort. Bakom bristen på kritik ligger inte bara rädslan för att bli betraktad som rasistisk utan också bristen på kunskap om den verkliga skillnaden mellan Islam och kristendom. Den gemensamma monoteistiska tron på en enda Gud döljer i själva verket en avgrundsdjup skillnad mellan hur man uppfattar Gud, som den Gud som i kärlek till människan själv blir människa i Jesus Kristus och utger sig själv för världens räddning eller den Gud som i sin absolutism kräver total underkastelse och lydnad. Det är en skillnad som inte bara tar sig uttryck i synen på människovärdet utan förr eller senare också tar gestalt i det politiska livet.

Kilpatricks bok vill vara en väckarklocka för västvärlden att ta vara på de värden som under ett par årtusenden byggt upp vår civilisation och en varningsklocka mot att alltför ensidigt och oreflekterat tolerera företeelser som kommer att leda världen in i en återvändsgränd.

Se också följande länkar: Rädsla för islamistisk diktatur i Egypten
och Allt tydligare splittring 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar