måndag 18 februari 2013

Vad väntar vi oss av en ny påve?

Påven Benedict XVI skall avgå. Katolska kyrkan kommer att under mars månad få en ny påve. Inte bara Katolska kyrkans utan också världens blickar riktar sig mot detta nya påveval. "Stora utmaningar väntar näste påve" skriver Gunilla von Hall i söndagens Sv.D. Men vad världen väntar sig av "världens nästa påve" (sic!) berskrivs alltid i politiska termer, någonting som också påven själv påpekade i slutet av sitt sista improviserade tal till prästerskapet i Rom. Vad som är "intressant" för världen  är en ny syn på prästcelibat, samkönade äktenskap, dödshjälp, aborter, stamcellsforskning, kvinnliga präster och preventivmedel. Det enda man med säkerhet kan säga är att ingenting av allt detta kommer att förändras. (Se f.ö. Roland Poirier Martinssons ledare om påven och aids.) Kyrkans tro kommer alltid att förbli en stötesten och utmaning för världen, d.v.s. mot individualismens och sexualliberalismens värderingar.

Vad många, också katoliker, fruktar är att Kyrkans fasthållande vid "konservativa" moraluppfattningar skall leda till att Kyrkan utarmas och förlorar sitt inflytande. Ingenting kan vara felaktigare. Om Kyrkan utarmas beror det inte på "konservativa" moraluppfattningar, inte heller på vad en ny påve i det fallet kan ha för inflytande utan på hur miljoner katoliker runt om i världen lever och förverkligar sin tro. Tror vi verkligen vad Kyrkan tror och är övertygade om dess sanning, så kommer det att ha en förvandlande kraft inte bara på oss själva utan också på världen. Ingen har mer energiskt påpekat detta än den nuvarande påven, som också proklamerat det innevarande året som ett "trons år" för att påminna alla katoliker om vikten av att ta sin tro på allvar.

Vad väntar vi oss av en ny påve? Inget annat än det som Jesus själv väntade sig av Petrus: kärlek till Jesus och omsorg om Jesu hjord (Joh. 21:15-19).

Se vidare Pope Benedict's Greatest Lesson
och A Figure of Impossibility 

1 kommentar: